Bouwen met Boeddhistische aanpak

In het NRC van vandaag staat een interview met bouwadvocaat Arent van Wassenaer. Zijn ervaringen als jurist uit zijn praktijk heeft hij recent gepubliceerd in een handboek A practical guide to successful construction.

Vertrouwen

In het interview verteld hij dat ‘soft skills’ een belangrijke rol spelen bij het al dan niet succesvol uitvoeren van een project. Die soft skills maken dat je de expectation gap tussen partijen helder maakt. Een deel daarvan kan je oplossen door allerlei procedures vast te leggen over rapportage en overleg. Het ‘boeddhistische deel’ betreft vertrouwen. ‘Vertrouwen moet je organiseren’, aldus Van Wassenaer.

Keuze

Vertrouwen is mijn ogen een keuze; Als je ervoor kiest en dat ook bewust aan elkaar uitspreekt, dan begint een relatie/project anders, dan als het uitgangspunt is dat vertrouwen alleen maar ‘verdient’ kan worden. Dat laatste houdt namelijk in dat bij aanvang er eigenlijk wantrouwen is.

Aanbestedingen

Van Wassenaer heeft natuurlijk als jurist te maken met grote en complexe bouwprojecten, die veelal door middel van (Europese) aanbestedingen zijn overeengekomen. Zo’n aanbestedingsprocedure dient dus eigenlijk met een ‘softe kwalificaties’ te worden uitgebreid. Dat is volgens mij wel een uitdaging, want volgens mij zijn aanbestedingen alles behalve boeddhistisch.

Mijn Rotterdamse softe aanpak?

Het leuke van mijn werk is dat ik de Rotterdamse aanpak van directheid en heldere communicatie combineer met mijn kiezen voor vertrouwen en verbinden. Dat vind jij terug in alles wat ik doe. Dat is ook Rotterdams; Practice what you preach!

Het fijne is dat mijn cliënten er net zo over denken. Dat resulteert en een prettige, intense en effectieve samenwerking met dito resultaten.

Wil je meer weten over mijn werkwijze of zoek je een leuk huis in Rotterdam?

Neem dan contact met me op.