Rotterdam – 30 mei 2016
In een uitverkocht Kriterion, de vermaarde bioscoop op de bovenste verdieping van Het Groothandelsgebouw presenteerde Winy Maas zijn visie op Rotterdam en de ‘tweederopbouw’
Het was voor mij de eerste keer dat ik Winy Maas (van het bekende architectenbureau MVDR) meemaakte. Als betrokken Rotterdammer heeft hij met zijn kantoor een duidelijke stempel gedrukt op het huidige Rotterdam. Zijn nieuwste iconen zijn o.a. De Markthal, De Boekenberg (Spijkenisse) en het nieuwe Collectiegebouw, dat in het museumpark zal worden gebouwd.
In zijn presentatie nam hij ons mee in zijn dromen en visie over de toekomst van Rotterdam. Met zoveel mooie en verschillende gebouwen is Rotterdam een unieke wereldstad, die nooit af is en altijd ‘verder stroomt’ Met veel energie en verve schetste hij ons een beeld van de talloze ideeën die hij ziet voor de stad. Sommige ‘eenvoudig’, andere voelde voor mij meer als een utopie. Het was een boeiende mix van voorstellingen, waarin voor mij duidelijk werd dat hij altijd één stap verder wil gaan dan ik mij kan voorstellen. Dat biedt veel energie en lef en past goed bij Rotterdam!
De ‘Kralingse Berg' is een goed voorbeeld van zijn ideeën. Door overkluizing van de A20 worden de gebieden tussen de Kralingse Plas en de Bergse Plas verbonden en met een goede inrichting van dat gebied heeft Rotterdam er een fantastisch mooi groen park bij. Ik zeg: Doen!
Ook zijn visie om de stedelijke ontwikkeling van Rotterdam Zuid juist ánders te laten zijn en het echt een eigen identiteit te geven sprak mij aan. Zijn plannen om beide Maas-oevers op verschillende plaatsen met bruggen te verbinden is geweldig en ook heel ingewikkeld. Wat een inspiratie heeft die man!
Na afloop van de presentatie ging het filmdoek in het Kriterion omhoog en kon het publiek genieten van het uitzicht over de stad. Met de bliksemschichten op de achtergrond werden nog enkele vragen van het publiek door Winy Maas beantwoord. Het was een mooie avond waarin “Rotterdam heeft gevierd”. Met dank aan de mensen die dit mogelijk maakten, en speciaal AIR, de stichting Rotterdam Festivals, Het Groothandelsgebouw, TBI en natuurlijk Winy Maas.