Spectaculair ontwerp van het Nieuwe Boijmans van Beuningen

Mecanoo ontwerpt een museum in een cultuurpark op internationaal niveau

Na vele jaren wikken en wegen is besloten om de lang uitgestelde, maar evenzeer noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden aan Museum Boijmans van Beuningen uit te gaan voeren. Ze worden gecombineerd met een herziening van toegankelijkheid, routing en samenhang van de Rijksmonumentale gebouwen van Rotterdams bekendste museum.

Het ontwerp van Mecanoo toont de vleugels van de architecten Van der Steur (1935, rijksmonument) en Bodon (1972, rijksmonument in procedure) als onderdeel van de collectie.

 

 

Beide vleugels zijn in hun oorspronkelijke kracht hersteld.  Met toevoeging van de Mecanoo-vleugel is het Museum Boijmans Van Beuningen omgetoverd tot een prachtig helder complex met een goede logistiek voor bezoekers.

Ook de museumtuin ondergaat een metamorfose.

 

 

Het nieuwe ontwerp transormeert Boijmans van introvert naar extravert, van gesloten naar open.  Binnen en buiten zijn met elkaar verweven.

 

De transparante doorgang maakt een harmonieuze verbinding met de vleugels van Van der Steur en Bodon.

Nieuwe entree Museumpark

 

 

Er komt ook een nieuwe entree van het Museumpark met een Parkpaviljoen op de huidige parkeerplaats van enkele villa's aan de Westersingel.

Dit Parkpaviljoen krijgt een deels dubbelhoge tentoonstellingsruimte. Het is een nieuwe beleving voor bezoekers: van bovenaf kun je zonder kaartje kunst uit de openbare doorgang ervaren. In het Parkpaviljoen is ook het restaurant gevestigd met uitzicht over de museumtuin.

 

 

Het nieuwe Boijmans is een katalysator voor een sterkere verbinding en samenwerking met de omliggende instellingen in het Museumpark: Depot, Nieuwe Instituut, Kunsthal, Natural History, Chabot Museum en Arminius. Met het vernieuwde Museum Boijmans Van Beuningen als centrale speler en in de rol van verbinder.

Museum Boijmans Van Beuningen wordt met zijn Museumpark een plek voor Rotterdammers en bezoekers van de stad. Een plek waar mensen van alle generaties en culturele achtergronden graag gaan, verblijven en ontspannen.

Meer informatie kan je vinden op www.mecanoo.nl

Zoek je een leuk huis in Rotterdam om te wonen? Neem dan contact met me op!