Internationaal kenniscentrum komt naar “Resilient Rotterdam”

De komst van het kenniscentrum van klimaatadaptie naar Rotterdam (en Groningen) past perfect in de ambities van Rotterdam om haar actieve rol in het samenwerkingsverband “100 Resilient Cities” te bevestigen.

 

Stad met veerkracht

Rotterdam maakt sinds 2014 deel uit van “100 Resilient Cities”, een samenwerkingsverband met een gemeenschappelijke visie; Veerkracht (resilience) is een van de belangrijkste kenmerken om op een gezonde manier de uitdagingen op het gebied van klimaat, digitalisering, economie en samenleving aan te gaan. “Het presenteert ons een denkwijze en brengt ons nieuwe inzichten hoe we Rotterdam nog robuuster, flexibeler en inclusiever kunnen maken”, aldus Burgemeester Ahmed Aboutaleb.

 

Nominatie voor een internationale award

Een goed voorbeeld in dit verband is het ambitieuze plan “Rotterdam Roofscape”.

In dit plan wil Rotterdam in 2030 in de binnenstad minimaal 1 km2 multifunctioneel dak hebben gerealiseerd. Met dit plan is Rotterdam genomineerd voor de internationale award van C40 cities, een internationaal netwerk van megasteden. De andere genomineerde steden zijn: Washington D.C. (USA), San Francisco (USA), Wuhan (China) en Hong Kong (China).

Kennismakelaar met rurale en stedelijke expertise

Rotterdam en Groningen hebben gezamenlijk een bidbook ingediend om het nieuwe klimaatcentrum naar beide steden te halen. Voor de combinatie van de twee steden is gekozen, omdat zowel Groningen als Rotterdam voorop lopen in klimaatverandering; Groningen in de rurale omgeving en Rotterdam in de stedelijke omgeving.

Rotterdam werkt al nauw samen met Dordrecht en Delft op het gebied van klimaatbestendigheid. Met alle aanwezige kennis vormen ze gezamenlijk een levend laboratorium met betrekking tot klimaatadaptatie.

Het initiatief voor dit mondiale klimaatcentrum helpt landen en organisaties die zoeken naar oplossingen om zich te kunnen wapenen klimaatverandering. Het centrum is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Verenigde Naties (VN) en het Environmental Institute in Japan. Het centrum wordt een kennismakelaar op het gebied van klimaatadaptatie. Het maakt de best practices wereldwijd toegankelijk en beschikbaar voor landen en steden die dit nodig hebben.

Waar komt het Klimaatcentrum in Rotterdam?

Rotterdam wil een nieuw klimaatneutraal drijvend kantoor gaan bouwen waar het kenniscentrum wordt gevestigd. De Rijnhaven zou een mogelijke plek kunnen zijn, maar dat is nog niet zeker. In de Rijnhaven ligt al het Drijvend Paviljoen (de doorzichtige bollen), een proefproject voor de ontwikkeling van drijvende bouwtechnieken.

Wil je meer weten over de veerkracht van “Resilient Rotterdam” ? Kijk dan hier.

Zoek je een leuke plek om te wonen in de ‘wereldstad’ Rotterdam?

Neem dan contact met me op.