Nieuwbouw met een ‘ziel’

Niet slopen, wel bouwen.

De gemeente Rotterdam heeft belangrijke voorwaarden gesteld voor de nieuwbouwtorens op het Wijnhavengebied in Rotterdam. Voor de nieuwe woontorens worden de bestaande kantoorpanden uit de jaren 60 en 70 niet gesloopt.

 

Ik vind het een goede ontwikkeling om de bestaande gebouwen niet te slopen en wel nieuwe woningen in hoogbouw te ontwikkelen. Het zal bouwtechnisch misschien wel meer complex zijn, maar het voorkomt dat het Wijnhavengebied een 'nieuwbouw wijk zonder ziel' wordt. Alles wat nieuw is, komt immers voort uit het verleden. Ik vind het ook mooi als je bestaande bouwstijlen in nieuwe ontwikkelingen terug kan zien.

 
In 1928 waren er mooie plannen voor hoogbouw in Rotterdam.
 Het Wijnhavengebied is een stuk Waterstad met een grote historie. De welgestelde kooplieden uit Rotterdam woonden er al in de 18e eeuw. Op oude stadsplattegronden herken je deze binnenhavens direct.

 

Rotterdam in 1763

 

 

 

 In de wederopbouw werd het een haven- en kantoorgebied. En ja, het is misschien niet het mooiste stukje van Rotterdam, maar dat zal snel veranderen.  Ik hoop de publieke ruimte ook genoeg aandacht krijgt in de ontwikkelingen van deze buurt. Met die mooie binnenhavens kan je er echts iets leuks van maken!

 

Meer nieuws over de ontwikkelingen van het Wijnhaveneiland vind je hier.

 

Wil je ook op een mooie plek in Rotterdam wonen? Neem dan contact met me op.