Ook een hypotheek voor flexwerkers

Goed nieuws voor ZZP-ers en uitzendkrachten, die een huis willen kopen.

Voor mensen met flexibel werk was het tot voor kort best lastig om een hypotheek te verkrijgen.  Banken willen immers zekerheid en verlangden daarvoor een werkgeversverklaring met een vast dienstverband. Voor de vele mensen die flexibel werken via een uitzendbureau was dit een probleem. Ze kwamen immers niet in aanmerking voor een werkgeversverklaring.

Perspectiefverklaring

In 2014 zijn de eerste experimenten gestart met de perspectiefverklaring. Wie één jaar voor hetzelfde uitzendbureau heeft gewerkt, kan de verklaring aanvragen. Er gelden natuurlijk duidelijke criteria voor het verkrijgen van de verklaring. Aan de hand van een data-analyse worden zaken als de kansen op de arbeidsmarkt, de werkgelegenheid in de sector en regio en de persoonlijke kenmerken van de flexwerker, zoals leeftijd, opleiding en werkervaring beoordeeld. Natuurlijk moet het uitzendbureau ook positief zijn over de relatie met de flexwerker.

ZZP-ers

Ook voor ZZP-ers zijn de voorschriften veranderd. Vroeger diende de zelfstandig ondernemer goede bedrijfsresultaten van de laatste 3 boekjaren te overleggen. Dat is veranderd en nu kan de ZZP-er die minimaal 1 jaar goede cijfers boekt en aan een aantal andere eisen voldoet in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheek Garantie, waarmee de banken meer zekerheid hebben voor de terugbetaling van een hypotheek. De NHG kan van toepassing zijn voor woningen tot 245.000 euro. In 2018 wordt deze grens verruimd naar 265.000 euro.

Zoek je een leuk huis in Rotterdam?

Neem dan contact met me op.