Plan voor de stadsentree van Rotterdam

Derde fase van Weenapoint maakt het Stationsplein af

De Maarsen Groep heeft MVRDV gekozen om de transformatie van het Weenapoint complex te ontwerpen. Het architectenbureau kiest een stoer en helder plan voor het gebouw, dat gelegen is tegenover het markante Centraal Station en Groothandelsgebouw.

In de derde fase van dit Weenapoint complex maakt het bestaande kantoorpand aan het Kruisplein plaats voor een gebouw van ca. 50.000 m2 met verschillende functies; kantoren, winkels/horeca en wonen.

In het plan staan de hoogwaardige kantoorruimtes langs het kruisplein. De transparante plint met winkels en horeca wordt gekenmerkt door grote omlijsten glaspartijen.
Tevens komen er twee torens met 200 tot 300 appartementen. De woontorens hebben sparingen op verschillende hoogtes die zorgen voor voldoende zonlicht op straatniveau aan het Kruisplein. Naast de hoge duurzaamheidsambitie in het plan van MVRDV, speelt een overdekt plein in het hart van het gebouw een belangrijke rol in de verbinding tussen de groene binnentuin en de straat.

 

 

“We hebben gekozen voor architectuur die refereert aan de wederopbouw en past bij de bestaande gebouwen als het groothandelsgebouw en First”, aldus Jacob van Rijs van MVRVD. “De begane grond en eerste verdieping hebben een open karakter en gaan van het Kruisplein weer een levendig stuk stad maken”.

Dit is de laatste fase van de hoogwaardige stedelijke ontwikkeling van het Weenapoint complex, die de stadsentree vanuit het Centraal station vorm zal geven.

 

Eerder werd in 2016 FIRST opgeleverd, een gebouw met ca. 44.500 m2 kantoren, waarin onder andere Robeco en NautaDutilh zijn gehuisvest. In het ontwerp hiervan door Architecten Cie., werd het bakstenen kunstwerk van Henry More met de naam Wall Reliëf no.1 als geheel verwijderd en precies op dezelfde plaats teruggezet, rekening houdend met de natuurlijke belichting die de kunstenaar in acht nam. In 2017 volgde de transformatie van Weena 750 tot Premier Suites & Offices, de herinrichting van de binnentuin en de renovatie van het 16-hoekige monumentale koepelgebouw, het vroegere Bouwcentrum van de wederopbouw periode. Kijk hier om meer lezen over dit project.

Zoek je een leuk huis of appartement in Rotterdam?

Neem dan contact met me op!