Playboy en Architectuur

Hugh Hefner (1927-2017)

Over smaak valt niet te twisten. Dat geldt voor vele zaken, ook voor architectuur. Nu is het Playboy magazine niet de meest voor de hand liggende keuze, als je een tijdschrift over architectuur zoekt. Toch heeft Hugh Hefner, de hoofdredacteur van dit wereld beroemde magazine, meer invloed gehad op de architectuur dan je in eerste instantie zou denken.

Urban Bachelor

Uit een wetenschappelijk onderzoek van Beatriz Colomina, professor Architectuurgeschiedenis aan Princeton University blijkt het magazine Playboy in de jaren 50 en 60 zeer eigentijdse artikelen publiceerde over de inrichting van huizen van de ‘urban bachelor’. Kenmerk was strak en stijlvol te zijn.

Open keuken

De urban bachelor is in die tijd een mannelijke vrijgezel die alleen woont.

Een herkenbaar kenmerk van zijn inrichting is de open keuken, die hem in staat stelde om zijn ‘date’ in de gaten te houden, terwijl hij de cocktails bereidde. In vele films (o.a. van James Bond) zijn invloeden te vinden van Playboy’s ideeën over de inrichting van huizen, appartementen en lofts.

Actueel

Ook nu zien we in architectuur veel aandacht voor kleine huishoudens, die veel overeenkomt met de toenmalige ‘Urban Bachelor’. Groot verschil nu is dat het niet alleen mannen, maar ook vrouwen zijn, die hun ‘date’ vanuit een open keuken in de gaten willen houden :) .

Zoek jij ook een leuk huis of appartement in Rotterdam? Neem dan contact met mij op.

Klik hier als je meer deze interieurontwerpen wil lezen